Sidor

It is the duty of every generation to destroy our fathers. What scraps we keep for sentimental reasons will be their legacy.

lördag 7 januari 2012

George R R Martin - A clash of kings (ljudbok)

Böcker som man skulle kunna ha att bygga ett mindre bord av gör sig både bra och dåligt som ljudbok. Å ena sidan slipper man släpa runt på 1000-talet sidor och försöka läsa ur en bok som är tjockare än vad den är bred. Å andra sidan så är det lätt att tappa tråden när man lyssnar så väldigt länge. Antingen blir det långa perioder i taget eller så blir det ofta något kapitel i taget.
Det är definitivt en nackdel med Martins stil. Han kan börja bladdra på om rustningar eller byggnadsverk så att man tappar intresset och slutar lyssna för en stund, bara för att plötsligt slänga in väldigt relevanta intrighändelser. Ibland undrar man också om man missat att något hänt, eller om det bara hänt medan point-of-view var någon annan stans.

Men boken då? Är den något att ha? Ja, det börjar hända lite saker. När det magiska innehållet ökar så blir det lättare att förlåta alla fantastiska företeelser som droppas in i förbifarten. Det känns fortfarande som att det skulle behövas lite mer exposition för att förklara hur världen ser ut. Något man tycker borde vara avklarat efter 800 sidor i första boken och förmodligen lika många sidor uppläst i den här. Men jag läser hellre innan jag ser HBOs filmatisering, för nu börjar karaktärerna vara verkligen intressanta att få upprätthålla sig i en stund. Jon börjar hitta en plats han hör hemma, Tyrion får visa vara lojal mot familjen samtidigt som han inte litar en sekund på sina familjemedlemmar, Sansa har tappat mycket av sin oskyldiga syn på livet och Theon får lära sig att han inte är riktigt hemma någonstans - och hur svårt det är att hitta någon man kan lita på.

Betyget går väl att sammanfatta med att jag faktiskt tog och köpte den tredje boken i pocket, istället för att göra det till en treårig tradition att läsa det som visas nästa sommar över julen.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar