Sidor

It is the duty of every generation to destroy our fathers. What scraps we keep for sentimental reasons will be their legacy.

fredag 13 januari 2012

In Time

Svåra problem med pacingen. Intressant premiss.

Men vad gör en intressant premiss om folk verkar glömma bort att den existerar emellanåt? Okej, alla ska vara på väg att dö om en stund och har bråttom till allt. Någon tränger sig i en kö eller håller upp kön. Då borde alla bli skitsura, det är ju viktigt att kön rullar på så snabbt som möjligt för varje sekund som går kan vara din sista. Men tror ni folk blir arga när huvudpersonen håller upp kön? Nej, såklart. De bara står och ser på som de statister de är.

Det pratas om att i gettot springer folk dit de ska för ingen har tid nog att gå. Men alla går hela filmen igenom. Enda gången någon springer, annat än när de är jagade eller verkligen har akut bråttom, är när hjälten tar ett par springsteg för att råka visa för hjältinnan att han är från gettot.

Och när de har massor av tid, varför ge bort sina sista minuter och inte fylla på? Det är ju bara för att få till den dramatiska scenen när de håller på att få slut på tid. Men jag gillar inte när dramat är beroende av att karaktärerna gör idiotiska val. I alla fall inte om det inte är motiverat, men om det bara är så att de beter sig som efterblivna apor för att nästa scen ska bli dramatisk så blir jag osympatiskt inställd till dem och om jag inte gillar personerna på skärmen - ja, då bryr jag mig faktiskt inte det minsta om de lever eller dör.

Filmen har i alla fall en ganska klockren stil, allt ser ut som en sci-fifilm från 70-talet. Det gör att man kan förlåta att de inte har mobiltelefoner och sånt i framtiden, jag köper att det är en framtid från 70-talet. Men när de snygga 70-talsstylade elbilarna har avgasrör och gör ett puttrande motorljud på tomgång, då har man missat poäng från det också.

Och, spoiler alert, det är inte okej att döda av Olivia Wilde så tidigt i filmen. Även om det var ganska uppenbart. Som alla "twists" i filmen.

Snyggt skräp. Något att se när man är full så man inte fattar storyhålen, eller kanske något att häckla för hur korkade de är. Den är fin att se på, så jag skulle nog vilja ta några öl och häckla karaktärerna någon gång.

2 kommentarer:

 1. Jag tycker att In Time är väldigt underskattad! Skrev följande på filmtipset när jag just sett den:
  "Riktigt bra old-school science fiction som lika gärna skulle kunnat göras på 80- eller 90-talet. Skönt att se en ny film i genren som vilar på ett starkt manus istället för en massa flashiga effekter. Själva grundkonceptet är inget nytt förstås men det levereras väl. Visst finns det en del saker som inte är så logiska i världen som presenteras. Men om man köpa det får man en sjukt engagerande film med grym stämning. Det har gjort många filmer på sistone som på något sätt anspelar på ekonomiska problem sedan finanskrisen. Detta är helt klart min favorit. Äger du drygt en och en halv timme är denna film väl värd dem. ;-)"

  Så tyckte jag, visst tänkte jag också på storyhål och andra konstigheter, men det är ju inga ovanligheter i filmvärlden direkt. Denna var engagerande, underhållande, tänkvärd och mycket bättre än de flesta blockbusters som görs idag.

  SvaraRadera
 2. För mig blir det bara så fruktansvärt korkat när massor av saker som sägs aldrig visas. Det är som att de som skapat det audiovisuella inte läst manuset. Varför säger de att alla springer överallt när vi fått se klart och tydligt att de inte gör det? Varför säger de att bilar med avgasrör och motorljud är elbilar?
  Det bryter mot show, don't tell och för mig blir det bara dööööh....va? när sånt händer.

  Och jag haaaaatar när drama kommer på så artificiella sätt som att hjälten medvetet försätter sig i en riskabel situation. Varför inte ha en rejäl personlig buffert? Varför i princip tömma sitt eget konto? Kunde de inte i alla fall fått in en orsak till det?

  Price of life är mer lågmäld och tänkvärd tycker jqg då. I alla fall i början.

  SvaraRadera