Sidor

It is the duty of every generation to destroy our fathers. What scraps we keep for sentimental reasons will be their legacy.

måndag 9 januari 2012

Sherlock Holmes: A game of shadows

Har man en biobiljett som håller på att gå ut så måste man ju använda den, även om det inte finns något superexalterande. Det ska till rätt mycket upplevelse för att jag ska tycka att ett biografbesök är värt det, eftersom man alltid råkar ut för idioter som inte fattar att man ska vara tyst i salongen, att man inte kan äta godis som prasslar, skrattar åt tragiska saker och alla andra synder. Den här gången var det personerna bredvid mig som bokat platser mitt i raden och dyker upp 10 min efter utsatt starttid. Jag kan förstå att folk vill komma lagom till filmen och inte se en massa reklam, men alldeles för mycket folk släntrar in under trailerna - en av mina favoritdelar med ett biobesök - och när starten på filmen störs av att någon måste klämma sig in halva raden och ta av sig jackan är det lite väl mycket. Kan de inte boka kanten om de tänker komma sent, så slipper folk som kommit i tid och satt sig tillrätta missa inledningen?

I alla fall så hamnade jag i en biosalong full med dejtande par, eftersom en lagom actionfylld film passar lite av alla, för att se uppföljaren på Sherlock Holmes. Den här gången en kokshög Holmes som går man-mot-man med Moriarty. Det är faktiskt riktigt intressant att se en episk strid mellan Holmes och hans största fiende, brottet är stort nog att fyll bioduken och visualiseringen av hur Holmes strider med sitt skarpa intellekt gör att han blir trovärdig istället för överdrivet superhjältefierad. Om de någonsin filmatiserar Midnighter behöver de titta på den här filmen, för att inte tala om Batman-rebooten.

En sak som jag störde mig på var hur uppenbar Rapaces svenska brytning blev. Men det kanske bara är för att jag känner igen den och hennes engelska var för felfri när hon ska vara zigenardrottning. Och så antar jag att Holmes redan löst problemet med att Moriarty dödar Irene Adler, men det avslöjas sen. För om Adler verkligen är död så är det stora problem med hur enkelt hon, som ska vara Holmes like, strök med och hur lättvindigt Holmes verkar ta på det.

Om man inte har en gratisbiljett kan man lika gärna vänta på DVDn, men det är värt en titt iaf.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar