Sidor

It is the duty of every generation to destroy our fathers. What scraps we keep for sentimental reasons will be their legacy.

måndag 23 januari 2012

Sherlock säsong 1

Det går att göra ett ganska bra case för att Sherlock Holmes är trendig just nu. Med både A Game of Shadows på biograferna och Steven Moffats (Coupling, Doctor Who) uppdatering på tvskärmarna. Den här trenden har börjat tidigare än Sherlock själv, med karaktärer som Dr Gregory House, en hopslagning av Sherlock och Watson. Sherlocks antisociala personlighet, brillianta problemlösning och förkärlek för droger med Watsons halta ben och arbete som läkare.

Vad är det då som gör att den här uppdateringen är så charmig? Den går tillbaks till Sherlock Holmes rötter som en superhjälte på detektivscenen. Han har inte Bat-Sharkrepellant Spray, men han är inte rädd för att använda alla tekniska prylar som finns, göra massor av analyser i labbet och hålla sig aujour med den senaste utvecklingen på relevanta fält. Självklart så görs det en grej av hans ignorans av solsystemet men det korrigeras för Sherlock blev snart efter det att kunna exakt allt han behöver veta för att lösa ett fall, hur lite det än har med kriminologi att göra. Redan i samma berättelse som ignoransen av solsystemet faktiskt.

Att uppdatera Watson verkar nästan för lätt när han kan återkomma från samma krig - Afghanistan - som i originalberättelserna. Kanske är det så att vi behöver en sådan här uppdatering av samma orsak som vi behöver Murdoch, för att visa hur lite vi utvecklats. Kina är fortfarande ett mystiskt land i öst, även om vi har mycket mer information om fjärran östern. Men där folk kring förra sekelskiftet verkade vara fascinerade av ett fiktivt Fjärran östern som de såg i operaföreställningar och läste om i noveller så är det idag ett Japan fyllt av jätterobotar och magiska flickor som fascinerar västerlänningar. Skillnaderna överskuggas av likheterna kan jag tycka.

Tre långfilmslånga avsnitt per säsong är också en väldigt bra form för ett mysterium. Det ger utrymme att faktiskt följa handlingen dubbelt så länge som ett normalt entimmesavsnitt (utan reklam, 40min) av ett kriminaldrama. Men samtidigt blir det inte så mycket per säsong att man måste fylla ut med lågkvalitetsmaterial eller får slut på idéer halvvägs igenom säsongen. Det gör också att man kan titta igenom hela säsongen på ett par dagar, vilket är ganska skönt.

Imorgon: Säsong 2

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar