Sidor

It is the duty of every generation to destroy our fathers. What scraps we keep for sentimental reasons will be their legacy.

fredag 20 januari 2012

Tinker, tailor, soldier, spy

DET HÄR ÄR VARFÖR JAG STARTADE EN BLOG!

Inte just den här filmen, men jag har en stor konsumtion av underhållningsmedia och ibland så är det något som är lite bättre än det vanliga. Ibland är det något som är lite sämre än det vanliga. Ibland är det en film som förolämpar tittarens intelligens på ett sätt som gör mig direkt arg (In Time). Ibland är det en film som går exakt motsatt håll, genom att vara smart, inte övertydlig, stilren utan att vara uppsminkad.

Det sistnämnda har vi här. När till och med en stilig karl som Benedict Cumberbatch, vilket jag hoppas är rätt stavning för jag tänker anta att jag är så bra att jag inte behöver kolla upp stavningen av hans namn, kläs upp i grå tweed och en dålig 70-talsfrisyr - då är de hängivna looken. Ibland vill man se en film på bio för att man inte orkar vänta på att den kommer på DVD, ibland för de massiva effekterna. Den här vill man se på bio för att bli helt omsluten av den fuktiga, höstkalla atmosfären.

En film som litar på att publiken kan förstå handlingen eller i alla fall njuta av mysteriet tills dess att allt är över och sedan pussla ihop det hela, det är faktiskt inte så vanligt. Snälla, vad ni än gör, ta inte med en person som kommer fråga "Vem är det där?", "Vad hände nu?" i biosalongen. Jag tänker inte säga något om handlingen, för det är egentligen inte viktigt vad som händer. Det viktiga är stämningen. le Carré skrev böcker som var en motpol till sexiga Bond-agenter och den här filmatiseringen gör samma sak mot färgglada 3D-spektakel. Det är brunt, det är mulet, det är nedgångna fabrikslokaler och stökiga hotellrum.

Jag vill sammanfatta det såhär: Presented in Maximum 2D! You won't believe the flatness!!!

SF har visst haft problem med att få tag på tillräckligt med exemplar av filmen, jag tror den kan komma att bli en stor attraktion på filmklubbar typ, i höst eller när den kommer ut på den arenan. Det är en Bra Film och en klockren datenight för folk som vill ha något att diskutera efteråt. Ni vet, när man dejtar något för att det är en intressant person och inte bara för de stora tuttarna.

Trailern framställer det hela som mycket mer actionfyllt än vad det är, själva filmen har en helt annan spänning.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar