Sidor

It is the duty of every generation to destroy our fathers. What scraps we keep for sentimental reasons will be their legacy.

fredag 17 februari 2012

Kirk - Picard - Sisko

Okej. Jag har spenderat några dagar med att titta igenom lite DS9-favoriter vilket fick mig in på TNGs avsnitt med Klingoner och därifrån till hela Borg-sagan. Mer om den senare. Men jag resonerade lite kring Picard och Sisko.

Det är en gammal sanning att Kirk är actionman medan Picard låter Riker göra allt i slåss-och-ligga-med-grönhudade-brudar-facket. Riker och Picard är lite mer komplexa än så, kan jag tycka efter Best of both worlds. Särskilt slutet på del 1. Men det är inte det jag ville komma in på. Fast ändå lite.

Det Riker visar är inte Kirks "slå dom på käften tills de är tysta" eller "bygg en kanon av saker jag hittar och skjut den fan". Det är inte Picards "håll ett långt passionerat tal om Federationens principer" (som har sin grund i Kirk, se talet i A taste of armageddon t.ex.). Det Riker visar är skuggor av vad som komma skall - Sisko.

Sisko är generalen. Sisko är administratören. Sisko är den som förlorat det käraste han hade för att han gick med i Starfleet. I slutet på Worlds, part I så säger Crusher att hon kan avassimilera Picard. De kan återställa allt. Men Riker ger ändå ordern, han kan inte ta chansen och riskera hela mänskligheten för att rädda en man. När han måste välja mellan att kanske lösa allt perfekt eller lösa det viktigaste och ta några förluster så väljer han det senare. Det är vad Sisko gör hela tiden.

Deep Space 9 är mörkare än de andra Star Trek-serierna. Men de som säger att den inte avbildar samma värld har fel. Federationen har höga ideal, de står för samarbete och principer och att gemensamt överkomma alla mål och förmågan att gå bortom sina begränsningar och upptäckarlust. Och de kanaliserar alla dessa mål i USS Enterprise. Det är Federationens flaggskepp. Det har den absoluta gräddan av de som passerat Starfleet Academy. Men den flaggan vajar från en flaggstång och den flaggstången har ett fundament.

Genom DS9 får vi se många av de agenter som arbetar för olika underrättelsetjänster, men särskilt Section 31 brukar ge folk lite avsmak. Dessa moraliskt bankrupta agenter som i sina egna huvuden skyddar Federationen och dess ideal genom att konstant bryta mot de idealen - är det Star Trek?
Ja, säger jag. Det är det. Och det är det jag gillar med DS9. Det visar de arbetare som får maskineriet att snurra. Det finns en anledning till att den karaktär som först flyttades över var transportöroperatören Chief O'Brien.

Kirk strålar ner till en planet och löser problemet. Picard säger åt sin övernaturligt smarta besättning att lösa problemet. Sisko angriper problemet igen, och igen, och igen, tills han löser det. När han lämnar basebollen på stationen (en sjukt bra scen, tycker jag) så är budskapet inte "Jag har en plan för hur jag ska återta stationen från er." Det är "Jag tänker inte ge upp, inte vila, förrens jag återtagit Deep Space 9."

Där ligger Siskos styrka, och det är därför jag tycker han är - åtminstone ibland - min favoritkapten. Han är Star Treks Batman. Den som inte har superkrafterna på sin sida, utan bara en hängivenhet på gränsen till vansinne.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar