Sidor

It is the duty of every generation to destroy our fathers. What scraps we keep for sentimental reasons will be their legacy.

måndag 5 mars 2012

Hustle 1x01

Okej, jag erkänner. Man kan säga att det är lite lazy writing att göra ett riff på The Sting. Men å andra sidan, om man börjar med något så oinspirerat så är det okej. Skulle Hustle göra ett riff på The Sting idag så skulle jag säga direkt "Okej, nu har författarna inga idéer längre." Men det är första avsnittet, så vad kan de säga med att göra något som så uppenbart (de erkänner ju själva att det är The Sting de kör, även om det inte är Big House) i det absolut första avsnittet?

Kan det vara så att de vill positionera sig som en serie som i princip följer på The Sting i att framställa smarta och mer eller mindre godhjärtade fifflare som hjältar mot "riktiga" kriminella. Jag tror det. Det handlar om att väldigt tidigt presentera för vem den här serien är, för de som tyckte att Redford var hjälten i The Sting. Det finns en definitiv moralisk grundlinje som man måste acceptera för att verkligen kunna tycka att det är okej att följa en grupp kriminella med vissa principer. Kan man köpa att det räcker med att följa vissa principer och vara smartare än "motståndaren" för att vara hjälte så finns det massor att hämta i Hustle men om man inte vill ha sina hjältar skurkaktiga utan samvetskval så kommer man inte hitta någonting där.

Formatet presenteras också, med den avslutande presentationen av vad som egentligen hände i B-planen. För det går ju aldrig som den plan som gås igenom i början. Det är alltid någon av karaktärerna som inte är med på hela planen, här är det Danny Blue, som sen får allt förklarat för sig och samtidigt får vi tittare se - som om vi inte redan räknat ut det - hur det hela gick till. Ibland har vi sett saker som folk gör men inte riktigt fått reda på hur det hör hemma i planen och inser först då att det är en viktig del i B-planen (som alltid finns där, kom ihåg det). Ibland är vi bara totalt förda bakom ljuset. Vill man ha en mysterieserie där man får alla bevisen och i slutet kan pussla ihop det under sista reklampausen så är det här inte det, men vilken serie är egentligen sån? Vi kan luras att tro att vi hade alla bevis men det är oftast så att vi inte fått någon viktig del förrens sista minuten. Hustle är i alla fall ärliga med att det är vad som pågår. Och har man pluggat på sina klassiska bedrägerier så kan man räkna ut vad de gjort baserat på vad för historiska källor de stulit materialet ifrån.

I alla fall, det är ett bra avsnitt, om än lite oinspirerat. Det absolut bästa med det är hur typiskt det är. Så ska ett pilotavsnitt vara. Det ska säga "Välkommen till serien, det här är menyn. Vi hoppas du vill bli stammis."

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar