Sidor

It is the duty of every generation to destroy our fathers. What scraps we keep for sentimental reasons will be their legacy.

tisdag 6 mars 2012

Hustle 1x02

Om slutet på förra avsnittet visade att protagonisterna alltid kommer ha vunnit, även om det ser ut som allt gått åt helvete så säger avsnitt två "förutom..." och visar oss att det är lite fara inblandat. Men kanske inte livsfara för huvudkaraktärerna, utom möjligen var sjätte avsnitt (avslutningarna av engelska säsonger).

Valet av vem som ska utsättas för detta våld för att föra fram budskapet är ganska oväntat. Om jag fick höra att avsnittet skulle börja med att en våldsam gangster spöar en i gänget för att han fuskat i poker skulle jag direkt tänka Danny Blue. Vi har redan sett honom vara lite av en fifflare, det skulle förstärka hans karaktär av oförsiktighet och hämndplotten skulle tydligt visa för honom att nu när han är en i gänget så är de på hans sida hela vägen hur dum han än är.

Men så är det Albert. Vad säger det egentligen? När den äldsta och mest erfarna medlemmen i gänget också gör sådana dumma misstag så förstärker det två saker:

  1. Vem som helst kan göra korkade, oförsiktiga saker av girighet eller för att söka kickar...
  2. ...utom Mickey, för han skulle haft en backup-plan. Vilket är varför han är ledare och inte Albert.
Men Mickeys extrema planerande får lite balans, ett tema som genomsyrar säsongen, av Dannys förmåga att improvisera. Något i hur Danny förstår den romantiska besatthet som gangsterbossen har vid klassisk film antyder också hur han kom in i bedrägeribranschen. Inte för att han är latare än han är smart och behövde pengar, utan för att han vill bli som Victor Lustig - mannen som sålde Eiffeltornet (två gånger). Det finns en ärelystnad där som kan bli hans fall. Albert visar ju på sjukhuset att han helt enkelt inte kan sluta bluffa, trots att det är det som fick honom på sjukhus från början. Ash och Stacie har vi inte sett något från än, och Mickey kommer alltid ha en plan B men kanske kan hans totala tillit till att någon av hans planer kommer fungera och han är smartare än motståndaren bli hans fall.


Min favoritdel med avsnittet? Hur först gänget och sedan Albert totalt scammar hela tiden han borde ligga i sjuksängen.

Som avslutning vill jag bara säga: Nej fisher. Jag bloggar inte åt andra. Jag bloggar för min egen skull.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar