Sidor

It is the duty of every generation to destroy our fathers. What scraps we keep for sentimental reasons will be their legacy.

tisdag 10 april 2012

Pumping Iron

Jag vill inte hata på sådana filmer som Bowling for Columbine och Super-size Me, de är bra och intressanta i egen rätt. Men när man ser en gammal dokumentär som Pumping Iron, om bodybuildingtävlingarna
Mr Universe och Mr Olympia 1975, så märker man hur olika stilen är.
Pumping Iron håller sig till en gammaldags stil, en dokumentär stil som är mer idealistisk. Den skapar inte historien, den bara berättar den. Kameran följer några tävlande, bland annat den femfaldige Mr Olympia Arnold Schwarzenegger och utmanaren Lou(is) Ferrigno, medan historien händer där framför. Arnold är såklart huvudperson och intervjuklipp kastas in emellanåt. Men några andra tävlande har besökts innan tävlingen och lite klipp kommer med från deras förberedelser.

Det som inte finns med, som man märker finns med i de moderna aktivist-dokumentärerna, är voice-overn. Det finns ingen speaker som förklarar vad som händer, förutom när de introducerar några av personerna och ger deras biografi (komplett med längd och vikt). Men historien får berätta sig själv, utan en Michael Moore som förklarar vad vi ska tycka. Visserligen är själva objektet för dokumentären mindre än de stora politiska frågor som Moore försöker ta sig an, men den här djupdykningen in i en främmande värld - för bodybuilding är inte något man ser varje dag - blir som en ubåtskamera vid ett korallrev.

Nu var en stor del av attraktionen med att fånga filmen när den ändå visades på tv när jag var på hembesök över påsk att Arnold och Ferrigno var med. Hade det inte varit för deras senare karriärer skulle jag nog inte zappat in på en 35 år gammal dokumentär om kroppsbyggare. Men jag är glad att jag gjorde det, för ibland är det skönt att bara betrakta en del av världen som man inte ser normalt. En resa i tid, rum och kultur.

1 kommentar:

  1. I don't know about the nudity, but your still not very rude.... C'm on man!

    SvaraRadera