Sidor

It is the duty of every generation to destroy our fathers. What scraps we keep for sentimental reasons will be their legacy.

fredag 25 maj 2012

Ringworld

Lönefredag - då postar vi vid lunch istället.

Nu var det en stund sen jag läste ut Ringworld, men jag insåg att jag inte lyckats skriva något om den. Kanske för att den är lite tung att smälta. Inte tung att läsa, det är ett fullständigt underbart äventyr genom rymden. Men utomjordingarna är så underbart utomjordiska och "planeten" de utforskar är så underbart annorlunda.

Nu är det ju inte en planet, utan en "ringworld". En enda ring av en Dyson-sfär. En ring runt hela en planets omloppsbana, nästan oändlig i sin storlek. Just att den är så wierd gör att jag förstår lite hur hjältarna inte kan se det logiska slutet, eftersom det är så annorlunda. Men allting känns i alla fall som det följer på varandra helt logiskt, bara man inser hur saker hänger ihop. Mycket "jahaaa"-upplevelser.

Och hur kan man inte älska en bok där en urgammal människa, en flicka som aldrig upplevt något hemskt tack vare sin fantastiska tur (som hon genetiskt har fått genom ett lotteri), en orangepälsad köttätande utomjording med extremt kort stubin som försöker vinna äran att få ett eget namn - i boken har han bara en jobbtitel - och en trebent fegis med två handdockor till munhandögonstjälkar som lider av manodepressivt beteende ska utforska en omöjlig konstruktion i rymden.

En video som illustrerar skalan:Som sagt, skalan och utomjordingarnas extremt annorlunda synsätt på världen gör att annars fullständigt logiska slutsatser som kommer som plötsliga uppenbarelser för karaktärerna när man väl får samma insikt som dem inte verkar som undanhållande av information, utan bara som att de har mer förståelse för världen än vi som läsare har. Jag gillar den känslan. Mysterier och äventyr har annars en tendens att gå ut på att undanhålla information från läsaren för att det stora avslöjandet ska komma som en överraskning, men här har vi alla pusselbitarna. Bara inte förmågan att sätta ihop dem.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar