Sidor

It is the duty of every generation to destroy our fathers. What scraps we keep for sentimental reasons will be their legacy.

måndag 9 juli 2012

The Amazing Spider-Man

Det var ett tag sen vi gick och såg senaste versionen av den vänliga kvartersspindelmannen på bio, men jag har liksom inte orkat ta mig för att skriva något om den. Mest för att den var så sjukt underväldigande. Visst har det pratats en massa om att det är en reboot bara för att behålla rättigheterna och att inget bra manus kommit än, men att manuset skulle vara SÅ ruttet kunde jag inte tänka mig.

Vad är fel med Amazing Spider-man?


 1. Han verkar ha en svaghet som han inte hade i serien, dramatiskt avstängda krafter. Spindelmannen svingar runt ett hörn och blir zappad av en taser. Vart var spindelsinnet? Han lämnar ett dramatiskt möte och blir skjuten i benet på vägen bort. Vart var spindelsinnet? I DEN DRAMATISKA UPPSLUTNINGEN HÄNGER HAN UTFÖR EN VÄGG I EN "Ta min hand!"-SCEN! SUPERHJÄLTEN SOM KLÄTTRAR PÅ VÄGGAR!! 
 2. Det har sin charm att de tagit in nätskjutarna istället för Ultimate-versionens biologiska nätkörtlar. Men det är också en korkad förklaring. Peter Parker bygger ihop nätskjutare och kokar ihop vätskan med sin kemilåda har ersatts av Peter Parker bygger ihop nätskjutare och köper en experimentell polymer som kommer revolutionera hela industrier. KORKAT.
 3. De har bytt till Gwen Stacy istället för Mary-Jane Watson, vilket ger intressanta möjligheter. Men de har också hittat den perfekta skådespelerskan för att porträttera Mary-Janes personlighet vilket suddar ut gränserna mellan karaktärerna. Dålig casting.
 4. De har inte fattat skurken. Lizard har helt gjorts om till en variant på Ultimate Green Goblin, med annat namn. Familjekopplingen mellan Peters far och forskaren behålls... FRÅN ULTIMATE VENOM! Okej, det kanske är svårt att hitta en manusförfattare som förstår Lizard/Dr Connors när det finns en marknad för bra tolkningar av Hulk/Bruce Banner, men det vore väl inte så svårt att byta till någon annan då? Spindelmannen har inte så många skurkar som är någorlunda intressanta (de är mest konstiga) men Lizard är en av dem. Så skriv honom inte som en knäppgök!
Dock, det finns en sak som är rätt. De fightscener där Spindelmannen vinner, där ser man att han vinner på att inte kunna bli träffad och vara parkourvig. Det är snyggt och logiskt. Fightkoreografen har fattat att Spindelmannen har spindelsinnet. Manusförfattaren inte så mycket. Förhoppningsvis kan fightkoreografen få skriva nästa film, för det kan inte bli sämre än såhär.

2 kommentarer:

 1. Har stört mig som sjutton på Sam Raimis version så jag fann den här befriande.

  1. Kulan i benet håller jag med om var vekt. Det hade varit busenkelt för Spindeln att undvika, hade noll med plotten att göra och tokmycket med en fullständigt onödig svingscen att göra. Att han blev zappad mitt i luften köper jag dock. Det var inte livshotande (spindelsinnet ger mindre utslag) och han hängde fritt i luften. Att väja undan den hade varit knepigt även för honom. Att Lizard fångar Spindeln innan han flyger över kanten är också helt okej, att han sedan bara hängde där för att ge mer speltid åt stråkarna är kanske mindre lättköpt.
  2. Hm, jag uppfattade det som att han snodde kapslarna från Oscorp, inte att han köpte dem. Även att koka ihop det med sitt kemiset och ha nätkörtlar i handlederna är ganska dåliga lösningar i mina ögon. Av tre onda ting blev det kolera. Det kunde ha varit värre.
  3. Håller med, men jag är beredd att bortse från det eftersom rollen var så oändligt mycket intressantare än den gamla Mary Jane.
  4. Köper resonemanget delvis, det blev för mycket för snabbt i hans personlighet, men just Lizard tycker jag är ett bra val för att så långt som möjligt undvika två mumbojumbohändelser i en och samma film som det var i Spider-Man med Gröna Plastrustningstrollet. I den här filmen kunde man åtminstone köpa kopplingen något så när.
  Med det sagt så störde jag mig mer på alla onödiga scenscener och en del delar i manuset som var så tillrättalagt att det sved. Vissa av high school scenerna skulle lika gärna ha kunnat varit från High School Musical.
  Stora plusset för min del var att de höll på Norman och gjorde Oscorp till en katalysator för hela händelseförloppet. Det var smart, om än inte troget originalstoryn för fem öre.
  Tummen upp från mig, för att några saker satt för en gångs skull, och för att jag är villig att förlåta en del (vill jag ha seriernas Spindel finns ju alltid serierna), men jag hoppas innerligt att regissören slutar inspireras så mycket av Hollywood-filmer för tweens till nästa gång.

  SvaraRadera
 2. De hade lätt kunnat visa någon scen där t.ex. Kapten Stacy får glänsa lite och ha klurat ut att Spindelmannen kan förutsäga saker, därför måste de skjuta honom mitt i svinget. Någon minut, sen förstår man varför inte spindelsinnet triggar.
  Hänga utför ett stup hade kunnat funka om byggnaden hade lutat utåt, men den var ju fasad innåt. Han kunde ta emot sig med ett finger enligt definierade superkrafter, men här funkade de plötsligt inte?
  Det där med att superkrafter plötsligt inte funkar, i serien tar ju alltid vätskan slut när det är som sämst läge. Det är lite för uppenbart egentligen. När de gör som i Ultimate och har körtlar så kan man logiskt säga att när han är pressad till det yttersta så har han svårare att producera vätskan och så var allt internt logiskt.
  Och om han stulit en låda vätska, när gjorde han det och hur är det förenligt med hans laglydighet? Spindelmannen ska inte vara en "ändamålen helgar medlen"-hjälte, eftersom då får hans kritiker (i Amazing representerad av Kapten Stacy, annars oftast J Jonah Jameson) rätt.
  Uppenbarligen ville de ha Ultimate Green Goblin, men samtidigt ha 616-Goblin senare. Så de gjorde Ultimate Green Goblin fast med Connors istället för Osborn. Varför inte göra en ny karaktär till Ultimate Goblin, vilket senare knyter an till att Osborn klär ut sig (för det kommer han säkerligen göra nu när mutation redan är bränt) eftersom han fått en annan version av samma serum.
  Jag tyckte det var ett enormt minus att de teasade Norman Osborn hela tiden, det var som att titta på en trailer för tvåan hela tiden.
  Och TEASERN... fy faaan vilket skit. De har inte fattat alls varför fansen älskat Marvel Studios credits-teasers. Inte ens den mest belästa serieälskare skulle kunna fatta något av Amazing Spidermans teaser...

  SvaraRadera