Sidor

It is the duty of every generation to destroy our fathers. What scraps we keep for sentimental reasons will be their legacy.

onsdag 15 augusti 2012

Burn Notice är MacGuyver 2.0

Har börjat systematiskt titta på Burn Notice, en serie som tidigare varit så att jag faktiskt fastnat på den om den varit på TV när jag zappat runt men inte följt avsnitt till avsnitt. Med andra ord har jag inte hängt med alls i den övergripande historien om hur Michael hamnade ute i kylan. Men när jag faktiskt sett avsnitten i ordning så inser jag att den delen är ganska ointressant, jag vill inte att han ska hamna i en annan situation. För som det är nu, så svarar den plotten på frågan "Hur hamnade en kille som kan allt det här i den här situationen?" som fått stå obesvarad i den serie som Burn Notice har fått mycket av sina gener från: MacGyver.

Tänk på det, en frilansande agent som arbetar med street-level-problem åt relaterbara personer, bygger hightech-saker av vanliga hushållsobjekt (även om det är Fiona som gör mest sprängämnen) och som tilltalar publiken för att förklara vad han gör. Det är MacGyver det. Eller Burn Notice.

Burn Notice har en modern metastory som flödar från avsnitt till avsnitt, vilket inte MacGyver hade. MacGyver blev intresserad av en ny tjej var och varannat avsnitt, Westen har sin on-again-off-again-relation med Fiona. Men om Mac någonsin blev riktigt fäst vid någon så hände något hemskt med dem, för att saker skulle vara nollade till nästa avsnitt. Där skiljer sig äldre TV från modern TV, där man försöker blanda upp utveckling för att folk ska se nästa nya avsnitt samtidigt som inget egentligen förändras. Hade MacGyver gjorts idag så skulle den också förmodligen haft bookends som drev en metastory och en återkommande flamma för Mac.

Det som är bäst med förändringen från MacGyver till Burn Notice är att återkommande strebern Jack Dalton fått sin efterföljare i varje avsnitt i Sam Axe. Att inte ha en Pete Thornton-karaktär kan vara lite trist, men hans roll som gnista i handlingen i varje avsnitt är ersatt av Michaels undersökningar, Sams försök att dryga ut pensionen, Michaels brors klantande och Michaels mamma som lyckas hitta folk som behöver hjälp. Det ger en bred bas av motivationer för handlingen, utan att behöva introducera en serie nya "gamla vänner" som MacGyver hade en tendens att göra.

Nu undrar jag om det finns fler serier som har så mycket av en tidigare serie i sig...?

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar