Sidor

It is the duty of every generation to destroy our fathers. What scraps we keep for sentimental reasons will be their legacy.

måndag 13 augusti 2012

GaymerCon, continued.

Maria, som skriver om populärkultur på http://www.mariamyhr.se/, och som jag följer på Facebook skrev om GaymerCon och deras Kickstarter-projekt. Jag skrev om detta igår (egentligen för några minuter sedan, men schemalagda poster osv...) men vill fortsätta med en annan vinkling.

I diskussionerna om att FZs publik är den del av spelare som lever upp till den negativa stereotypen av spelare som homofoba, ignoranta och mer intresserade av högupplöst grafik än ett bra historieberättande så har jag skrivit en del, som jag vill citera - för det är roligt att få citera en intelligent person och inte bara toppkommentarerna från FZ.se:


1 Jag är, oavsett vad vissa uttalanden ibland ger sken av, inte en idiot.
2 Jag vill diskutera mina fritidsintressen med folk som har något att tillföra till en sådan diskussion.
3 Mina fritidsintressen inkluderar tv-spel.
4 Industrin som producerar tv-spel matar en spiral av unga killar som bryr sig mer om högupplöst grafik och realistiska vapen än intelligent story eller innovativ spelmekanik.
Slutsatsen blir att Industrin aktivt utarmar min möjlighet att diskutera spel på ett intelligent sätt.
5 Det finns en stark överrepresentation av vettighet hos kvinnor som diskuterar spel. (Jag har inte diskuterat så mycket med öppet homosexuella eller läst så mycket om spel från dem, som inte är aktivt riktat mot HBT-personer och därför inte är något jag egentligen är insatt i, så jag väljer kvinnor som exempel)
Slutsatsen nu är att det ligger i mitt intresse att motarbeta Industrins matande av den onda spiralen.
Och i en post före det:
 En stor förhoppning jag har på en specifikt öppen mässa är att den kan vända sig till HBT-ickegamers, som inte har intresse nog av spelinnehållet för att komma på en mässa med ignorant innehåll, vilket ökar storleken på gruppen HBT-gamers. Allt som gör gruppen gamers större är bra, men särskilt bra är om den ökar med icke-ignoranta.
Om vi förutsätter att industrin kommer fortsätta följa köpargruppen och mata den onda spiralen så kommer de rekrytera nya tonårsgrabbar i alla åldrar. Då behöver andra aktörer rekrytera andra grupper för att balansera upp dem och helst då rekrytera en större andel.
Något som skulle göra att de verkligen vinner vore också att få lite av pro-idolerna att ta ställning eller helst komma ut. Så eventet i sig kan lyckas, så länge som det inte blir en intern separatistisk sak. Vilket betyder att en dollar till Kickstartern => större venue => mer folk => måste vända sig till större målgrupp. Målgruppen är begränsad åt ett håll (internt inom gaming) och behöver därför utökas mot HBT-hållet. Alltså är det viktigt för att mässan ska lyckas med något bra att den blir större än den målgrupp som de anger (HBT-gamers).
Så tillbaks till den senare posten som nummerlistan kommer ifrån:
Nog finns det ett självändamål med att folk ska få ha arenor där de kan få vara hela eller iaf större delar av sin personlighet utan att behöva trycka undan en stor del. Men där känner jag att min peng på kickstarter inte är motiverad, vill de sitta i sin metaforiska källare med både handkontroller och regnbågsgardiner så är det helt upp till dem. Det lockar inte mig och har inget med mig att göra.
Det där sista hör kanske, när jag så här elakt rycker det ur kontext, till uttalanden som punkt 1 ovan refererar till. Men för balans i rapporteringen så tycker jag även att jag kan citera när jag skriver saker som är spetsiga och använder klumpiga metaforer.

Vad jag vill göra med den här samlingen mikrofilmstext är att uppmana folk att skapa separatist-events som inte vänder sig inåt, mot de redan frälsta, utan skapar neutrala zoner där folk som avviker från bilden av en spelare, eller någon annan form av geek/nerd/dork/whatever, kan få ta del av materialet utan att behöva stå ut med en fientlig kultur. När de blir kära i spel, serietidningar, kaiju-film eller vad man nu vill ge dem så kommer kulturen ändras, för att de ignoranta små pojkarna blir en liten liten subgrupp och inte får tala för alla längre. Och bara för "balance in reporting" får ni lite genderbendad cosplay:
 Från loading.se kolla in hela inlägget!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar