söndag 12 augusti 2012

GaymerCon

Maria, som skriver om populärkultur på http://www.mariamyhr.se/, och som jag följer på Facebook skrev om GaymerCon och deras Kickstarter-projekt. Mer specifikt om FZs rapportering, som man kan läsa här. Som man kan se på FZ.se så frågar de "Tycker du att en mässa för hbt-gamers behövs?" vilket jag tycker kan tolkas som ett ifrågasättande. Om man läser kommentarerna, särskilt de tre som är på topp. När detta skrivs är det en som ifrågasätter om sexuell läggning är relevant, en som säger att om man delar på homo- och heterosexuella är de inte lika mycket värda och en som kräver att det arrangeras en straights-only-mässa. Jag kan svara dem lite.

Morganrone93 skriver: Wait, what? Varför? Vad är poängen med det här? Är homosexuella människor inte välkomna på andra spelmässor? Jag finner det bara skitlöjligt att man ska kila in personers sexuella läggning när det inte är i närheten relevant..
 Läs här och här. Säg sen igen att personers sexuella läggning inte är relevant i spel. I ett spel där man bara interagerar genom att skjuta varandra med automatvapen kanske det inte spelar någon roll vilken läggning personer i spelet har. Men då är det fortfarande relevant vilken kultur som råder, t.ex. om homosexualitet används som ett nedsättande epitet, "Jävla bög!" t.ex., så är det helt plötsligt relevant för situationen.

Puscifer skriver: Idiotisk idé. Istället för att kategorisera heterosexuella och homosexuella borde man föra samman de två sexuella läggningarna för att bevisa att den ena inte är bättre eller sämre än den andra. Själva debatten handlar väl i grund och botten om att "Alla är lika mycket värda"?

Om man delar in hetero,- och homosexuella i olika fack är de plötsligt inte längre lika mycket värda.
Allas lika värde ja. Men om man utgår ifrån att vi har det samhälle vi har, där vissa saker tillhör norm och särskilt då inom spel, så kommer vissa saker förutsättas. T.ex. så är alla spelare inte könlösa tills de avslöjat sitt kön, de är killar tills de avslöjat sitt kön. I Sverige skulle jag tro att de flesta antar att den de spelar mot är svenskfödd, tills något annat är uttalat. Och allas heterosexualitet är förutsatt. På en mässa som riktar sig mot HBT-personer kommer såklart normen att vara omvänd, vilket kan hota den som tillhör normen. Men den personen behöver inte gå på mässan och vara normbrytare. Poängen är att normen har ett annat värde än icke-normen. Och det gör att hetero- och homosexualitet är inte lika mycket värda, tills dess att vi på något magiskt sätt (läs omöjligt) kan bli av med antagandet.

Vorhees skriver: Om så är fallet vill jag ha en spelmässa för endast straighta. Jag finner detta skapligt löjligt. Varför delar de in sig i ett eget fack om de vill bli accepterade?
Varför dela in sig i ett eget fack om man vill bli accepterad ja. Varför delar många spelare in sig i ett fack, spelare, när de vill bli accepterade? Varför säger man att media angriper spelare när de skriver elaka saker om att alla som spelar spel är våldsverkare och spelberoende?
För att man vill bli accepterad för den man är. Man vill inte ändra sig själv för att passa in i andras förväntningar, utan accepteras som person med sina intressen, sin bakgrund och sin sexuella läggning. Att sluta spela spel är betydligt enklare än att sluta tycka om personer av samma kön.

PS. De har inte fått en mässa. De arrangerar en. Inget hindrar dig från att arrangera din "straights only"-mässa. Utom lathet. (Räkna dock inte med lika mycket Kickstarterpengar.)
PPS. Det de vill ha är inte en mässa som utesluter straighta, utan en som förutsätter att man är HBT. Precis som den här, den här, den här och den här förutsätter att besökarna är straighta pojkar. Som bevis för att de gör det:

Fortsättning följer.