Sidor

It is the duty of every generation to destroy our fathers. What scraps we keep for sentimental reasons will be their legacy.

onsdag 22 augusti 2012

Gud överallt

Jag tycker ju att det är sjukt skoj att plugga. Så mycket att jag som fritidssysselsättning nu när jag inte pluggar läser en distanskurs i litteratur. Där har vi en stor grupp med många olika sorters folk. Men en grupp som verkar, på de essäer som jag läst från andra kursdeltagare, vara överrepresenterad är de som ser Gud överallt.

De har ett genomgående drag att sätta all litteratur i relation till Bibeln. Men inte boken Bibeln utan sådant som de kommer ihåg från söndagsskolan. De anser att alla böcker har ett underliggande tema om Gud eller kristendom. De är också dåliga på att citera och ange källor.

Jag kan såklart ha otur och lottas i samma anonyma grupp som en minoritet konsekvent, vilket skulle innebära att de verkar vara fler än de är. Jag har också en våldsamt fördomsfull idé om att de som argumenterar på detta sätt har bättre engelska än många andra studenter - som jag då antar är icke-engelskspråkiga från början - och gissar därför att de är amerikaner.

Det är lite skrämmande vilken bild man har av amerikanerna som ett land fullt med religiösa fundamentalister som tror att King James-versionen av Bibeln är Guds ord. Och som tycker att muslimer är konstiga för att de inte tror Koranen går att översätta ordentligt från den ursprungliga arabiskan. (Men Bibeln är alltså översatt till sin perfekta form från arameiska, via grekiska och latin till engelska.)

Jag tror jag behöver åka västerut och undersöka sanningen, för just nu är min bild av en hel del av verkligheten otroligt präglad av "nyhetskanaler" som egentligen är propagandakanaler och ren fiktionaliserad underhållning.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar