lördag 11 augusti 2012

Night Olympics II

När vi lämnade del I så hade den onda bågskytten placerat sig på ett tak. Tack vare samlingsvolymen jag läser i får man ett flöde direkt från den positionen till den avfyrade pilen som Green Arrow försöker fånga men som träffar Black Canary i axeln.

Pete Lomax berättar att han inte är någon superskurk med något löjligt namn eller en kostym, bara en vanlig kille. Som har dödat en superhjälte. Canary ligger dock bar med en pil i axeln, så Green Arrow tar ensam upp jakten. Uppe på ett hustak konfronterar han Lomax och slår undan den första pilen som Lomax skjuter mot honom. Sedan fyller han luften med pilar, en visuell metafor för den ilska som Arrow kanaliserar i det här mötet. Man skadar inte Canary ostraffat. Arrow har skjutit av Lomax bågsträng och när Lomax står obeväpnad mot Arrow svimmar han.

Avslutningen är både hjärtevärmande och humoristisk, när Arrow tar blommor till Canary på sjukhuset och råkar trigga dräkt-skräcken hos skurken från del I. Men det som är behållningen från historien är snarare Lomax monolog, där han misstänker att superskurkar egentligen är skådisar, kombinerat med hans öde i en direkt konfrontation med en superhjälte.

Om man ser på det hela från läsarens perspektiv så kan Lomax tolkas som kritik utifrån, att superhjältar inte är relevanta längre, och ett svar på det. Ungefär som Supermanhistorier på senaste tid i både serie- och animerad film-form (What's so funny about truth, justice and the american way?/Superman vs the Elite) tacklat en Authority-analog, som ett svar på den implicita kritiken mot traditionella superhjältar inneboende i the Authority. Även om man skriver om en man som springer omkring i en Robin Hood-dräkt med en pilbåge så kan man samtidigt skriva om relevanta samhällsproblem. Superman började sin karriär med att bekämpa slumvärdar och korrupta politiker, trots allt.