Sidor

It is the duty of every generation to destroy our fathers. What scraps we keep for sentimental reasons will be their legacy.

lördag 4 augusti 2012

Night Olympics part I

Moore, alltså. Green Arrow alltså. Mörka gränder, alltså.

Green Arrows grej har väl blivit att han är mest gatunära och del i det vanliga samhället av "super"-hjältar. Han är inte särskilt super egentligen heller. Skulle Batman någonsin få för sig att ringa polisen från en telefonkiosk? Nej, han har Batradiomobiltelefonsaken. Sen försvinner han inte som en skugga om natten, utan står kvar och tjötar lite med snutarna om varför vanliga skurkar blivit så konstiga på senaste tiden.

Att beskriva brottsbekämpningen som en nattlig olympiad sätter ett intressant tema, som går igen också i dialogen mellan Green Arrow och Black Canary. Temat är tävlan, kapprustning, hålla jämna steg. För samtidigt som Green Arrow gör en skurk helt utslagen bara på grund av skräck för superhjältar och Black Canary får killarna att ge upp av rädsla för skammen att få stryk av en brud (eftersom de tror hon är Wonder Woman) så har en kille med en ondskefull punkfrisyr tränat upp sig till olympisk talan med pilbåge. Och eftersom det inte finns några pengar i perifera idrotter som bågskytte så tar han till ett liv av brott. Som ärkefiende får han då såklart den olympiska bågskytten med Errol Flynn-skägg (hade Flynn ett sånt skägg?) Green Arrow. Och det brillianta skurknamnet Arrow Man. Ja, jag skulle också döda någon som föreslog ett så dumt superskurknamn.

Tanken på att superhjältar skapar superskurkar (vilket är sant om man tittar rent metalitterärt, superhjältar kräver en konstant ström av superskurkar för att skapa intressanta historier som säljer serietidningar) är inte ny. Den är heller inte gammal, så sent som The Dark Knight så säljs vi in på idén att Jokern uppstått som en reaktion på att Batman finns. En slags maskernas kapprustning. Eller kapplöpning, om man så vill. Nu har någon dykt upp som kan hålla jämna steg med Green Arrow. Om det bara inte vore för att han teamar upp med Black Canary...

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar