torsdag 2 augusti 2012

Supermans barndom

Som en uppföljare på den här blogposten så tänkte jag skriva några rader om hur jag ser på Superman/Stålmannen/Kal-El/Clark Kents barndom.

Som sagt, Batman och hans gelikar hämtar styrka ur motgångar. En del hämtar styrka ur en svaghet, som en missbildning eller sjukdom (Angel, Deadpool). För en del är deras styrka också deras svaghet (Rogue). Men för Superman är källan till hans styrka det som blir hans svaghet. Bara en så uppenbar sak som hans mest kända svaghet, kanske DEN mest kända svagheten i världen, kryptonit. Det är bitar av planeten Krypton som blivit radioaktiva i rymden. "You can never go home again" indeed. Ständigt söker han efter något som kan koppla honom till hans förlorade arv, men det enda han hittar är giftigt för honom nu.

Men han hittar också ibland förlorad teknologi från Krypton. Som Brainiac, eller Eradicator. Två av hans farligaste skurkar. Eller när han hittar en hel stad som överlevt, Kandor. Som förminskats till en guldfiskskål. Han kan titta på när de enda av hans ras som finns kvar lever sina liv, men han kan inte dela det med dem. En enda konstant påminnelse om vad han inte har.

När Stålis ska hitta sin moraliska kompass letar han inte bland sina tragedier, utan i sin lyckliga barndom. Det enkla livet på landet, hårt arbete som är sin egen belöning. Däri hittar han sina värderingar och sin inre styrka, den yttre styrkan har han fått genom sin utomjordiska fysik. Batman, i kontrast, har fått sin yttre styrka genom sin inre styrka. Hans största förmåga är förmågan att aldrig ge upp.

Superman har kanske en tragedi i sin historia, men där hittar han bara svaghet. Hotar någon Kandor kan han inte riskera att förlora den enda delen av Krypton som finns kvar. Är han nära "hemma", alltså kryptonit, så försvinner hans krafter. Hans farligaste fiender är från Krypton, eller förstärkta med teknologi från Krypton.