Sidor

It is the duty of every generation to destroy our fathers. What scraps we keep for sentimental reasons will be their legacy.

onsdag 5 september 2012

Snyltgäst i folkhemmet

Gick upp nu på morgonen för att försöka få mig lite tv-sändning till livs innan arbetsdagen, så hjärnan skulle hinna vakna. Det kan vara en bra sak eller en dålig, för jag snavade in på ett tv-program som verkligen fångade mig lite.
I intervjuer med sverigefinskar, och inte de gamla utan ganska samtida med mig, så nämns att många inte lärde sina barn finska. Och vilket avstånd det skapar till en hel gren av släkt och kultur.
Själv kan jag måla med ord på svenska och hur mycket jag själv än inte är bekväm med att använda engelska så slår jag nog de flesta jag kommer i kontakt med. Men precis över vattnet finns en massa kultur som jag inte alls kommer åt. Det är en barriär av språk som är närmast överkomlig, och även om jag i vuxen ålder skulle anstränga mig och klättra över den så kommer den inte kunnna få chansen att forma mig. Det är som att någon skrivit ett testamente där jag förvägrats en del av kulturarvet.
Inte den mest positiva starten på den här dagen kanske...

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar