Sidor

It is the duty of every generation to destroy our fathers. What scraps we keep for sentimental reasons will be their legacy.

tisdag 28 maj 2013

Arrested Development säsong 4

Snabb sammanfattning för de som inte har tid att läsa: Det är bra, värt att använda sin gratismånad och testa Netflix; värt att faktiskt betala för en månad Netflix; om det innebär att det blir en säsong 5 - värt att börja kasta pengar på Netflix.

Arrested Development skulle kunna vara en zombie, livlös och långsam med bara ett rudimentärt minne av vad den en gång var som ostoppbart kämpar sig framåt medan unga överlevare skjuter den gång på gång tills någon (förmodligen Community) sätter ett skott i huvudet.
Det är den inte.

Intressant med upplägget när Netflix producerar och därmed också publicerar hela säsongen på en och samma gång är att det ger andra möjligheter att producera en säsong istället för en serie avsnitt. En spekulation som gjorde sina turer på Internet på vägen till Arrested Development s4 var att det skulle vara ett paket med miniserier om de olika karaktärerna. Dels för att det antyddes från producenthåll och dels för att det vore logiskt att man flera år senare har svårt att få alla huvudrollerna tillsammans på inspelningen samtidigt. Som tur är så har inte alla haft kometkarriärer...
Upplägget är betydligt smartare än så, eftersom en serie spretande epiloger skulle ha tappat något av det som gjorde Arrested Development så bra. Missförstånd, misstolkningar och det där underbara när en korkad och självcentrerad karaktär lyckas tack vare att resten av världen är minst lika korkad och självcentrerad. Och skulle man göra samma catch-up med vad som hänt sedan sist genom olika karaktärers ögon skulle det riskera att bli Nudlar och nollåttor av det hela.

Att genom en serie POV-karaktärer långsamt avslöja mer och mer om vad som egentligen hände hålls intresset upp för att se samma händelser om och om igen. Varje gång förklaras lite mer av vad som missförstods i tidigare avsnitt och allt kompliceras lite mer. Det kommer undan en stor risk att trötta ut publiken, men samtidigt inbjuder det till att binge-titta. Det är inte nödvändigtvis det smartaste för Netflix, eftersom en serie miniserier med olika POV-karaktär skulle innebära att man kanske vill vänta några veckor (in i en ny betalperiod) på att se nästa persons story. Men det är bra för tittaren.

Det enda jag känner är tråkigt är hur dåligt slutet är (för binge-tittaren). Det lämnar väldigt mycket öppet för att fortsätta med en säsong 5, men den kommer vi förmodligen få vänta på länge. Att slippa vänta är ju själva poängen med att se på Netflix istället för TV-tv. Därför hade jag hoppats på mer av en avslutad historia, som en lång lång lång film eller miniserie.
Anyhow, jag undrar om det är ett sammanträffande att HBO inte har ett avsnitt av Game of Thrones på "AD-day". Detta är den största händelsen i on-demand "new media" förändringen-av-tv-landskapet. HBOgo  i Europa, Netflix Original som faktiskt är bra... jag skulle nog fundera på om de där TV-aktierna verkligen är så säkra.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar