Sidor

It is the duty of every generation to destroy our fathers. What scraps we keep for sentimental reasons will be their legacy.

fredag 17 maj 2013

Bronies: The Extremely Unexpected Adult Fans of My Little Pony

Medan resten av Sverige tyckte det var en bra idé att antingen kolla hockey eller ESC-semin så fick jag för mig att se på en dokumentär. Eftersom jag också var sugen på att äta flingor så blev det Bronies, en Kickstarter-finansierad dokumentär om bronykulturen.

Bakom projektet står en person familiär med extrema fans, John DeLancie - också känd som Q i Star Trek: The Next Generation - som fascinerades av en bunt e-mail som kom efter att han spelat storskurk i My Little Pony: Friendship is Magic. Självklart kommer man få fanmail, men att det skulle komma en massa epost från vuxna karlar efter en gästspot i en My Little Pony-serie är kanske inte det mest väntade.

Filmen följer ett gäng intressanta brony-killar från runt om världen, när de förbereder sig och sedan åker på olika brony-konvent. En åker med sin pappa som tidigare var väldigt stolt över hur skicklig hans son var på pistolskytte och som inte riktigt förstår sonens intresse för en tjejserie, ett tyskt par åker på konvent och säljer sitt handarbete, ett par artister åker och visar upp sig för sina hängivna fans... men min favorit måste nog vara den aspergersdrabbade engelska killen som trots sin totala förskräckelse inför att åka till storstan och vara där folk är åker på konvent. Hans story är sjukt hjärtevärmande på ett allmänt nörd-tilltalande sätt, hur han genom att få vara på en säker plats kommer ut sitt skal och eftertexterna säger nog allt om hur lyckat det blir.

Det är också en bunt intervjuer med personer inblandade i produktionen. Seriens skapare, som är verkligt stolt över att ha fått vara med och skapa något som förändrar folks syn på vad kultur för småflickor kan vara, även om man känner av lite bitterhet och lite högmod ibland. Huvudrollens röstskådespelare som själv är hängiven till välgörenhetsinsatserna som bronykonventen gör. John DeLancie själv, som pratar om hur han upptäckte bronykulturen och gör en del insatser för att bättra på produktionen.

Och såklart, The MANLIEST Brony in the WORLD.
Filmen finns på http://bronydoc.com/, digital nedladdning kostar väl en hundring beroende på vad dollarn vill stå i. Lätt värt.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar