Sidor

It is the duty of every generation to destroy our fathers. What scraps we keep for sentimental reasons will be their legacy.

lördag 25 maj 2013

Idrottsliga ideal och militära mål

Nyss hemkommen från Västerås och delfinal 2 i Svenska E-sportcupen reflekterar jag lite över idrott/sport. Är inte e-sporten egentligen den olympiska idrottens moderna motsvarighet? Klassisk femkamp, och hela de antika olympiska spelen egentligen, handlar om att vara skicklig soldat. Sedan kommer modern femkamp och militär femkamp, som går ut på att uppdatera vad en skicklig soldat är.

Vad är en modern soldat? Det är inte längre fysisk förmåga som avgör vem som vinner en drabbning, utan disciplin och taktik. Många soldater som strider i öst sitter tryggt framför en dator i väst. Att göra strategiska och taktiska val, styra en avatar som sköter stridandet medan man själv sitter och dricker cola, utmärka sig i reaktionsförmåga och förmåga att fatta snabba beslut - det är väl den moderna soldatens förmågor?

Vi behöver inte längre soldater som kan rida, fäktas, kasta granat och springa långt. Vi behöver terminaloperatörer med snabba hjärnor. Så, hypermodern femkamp = e-sport?

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar