Sidor

It is the duty of every generation to destroy our fathers. What scraps we keep for sentimental reasons will be their legacy.

torsdag 29 augusti 2013

Ett omöjligt problem.

Gled in på att titta på tv-cirkel-analys av slutet på Mad Men säsong 6 och kom på att jag hade en tanke om det avsnittet jag ville utforska.
Egentligen är det längre än så, det är hela säsongen. Peggy/Ted/Don-storyn, där Don är "svartsjuk" på något vis för att Peggy är förälskad i Ted, vilket hon är för att han är Don fast utan det svarta i Don (som han förmodligen hatar hos sig själv) och Peggy inte alls tycker att Ted är likadan som Don.


  • Ted är kreativt och i grunden lik Don
  • Peggy ser Don för vad han är och vad han blivit
  • Ted är det han verkar vara - Don är inte det (Dick!)
  • Peggy ser Ted som en god Don - en hon kan älska
Situationen är ett moment 22 för Peggy - fast hon inser det inte. Antingen så är Ted otrogen mot sin fru eller lämnar sin familj för Peggy - då blir han av med den oskuld som gör honom till den gode Don - eller så stannar han med sin familj och fortsätter vara den han utger sig för att vara - och då kan Peggy inte vara med honom. Hon kan bara få Ted genom att dra ner honom till att bli Don, som hon inte vill ha. Och Don ser att Peggy ser Ted som den gode Don - mannen han kunde ha varit. Därför är han svartsjuk, inte för att han vill ha Peggy utan för att han vill vara Ted - han vill vara den man som Peggy skulle kunna älska.

Frågan är då vad nästa steg är. Kan det vara så att Don lär sig att bli masken, konfronterar mörkret i sig själv och låter Peggy möta Dick? Han har redan ett orakel, men kommer han våga ställa frågan?

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar