Sidor

It is the duty of every generation to destroy our fathers. What scraps we keep for sentimental reasons will be their legacy.

tisdag 20 augusti 2013

Speltävlingar för tjejer, varför ska vi ha det?

Jag tror att spel, precis som ridsport, inte har ett inneboende skillnadsmoment mellan män och kvinnor. Det går ut på att kontrollera den som utför "grovjobbet" och det är krävande för fysiken. men inte något som kräver muskelmassa eller längd, som är där toppmän är över toppkvinnor i förutsättningar, utan mer självkontroll och koordination.
Nu gissar jag en del om vad som ligger till grund för att ridsporten är blandad - det kan lika gärna vara pragmatism att det saknas manliga tävlanden på många nivåer. Men jag gissar att likheterna med e-sport i olika former och även tävlingsbrädspelande är orsaken eftersom det leder mig fram till frågan:
"Borde inte speltävlingar också vara integrerade?"

Svaret är såklart "Ja!". Men det är, som vanligt med mig, inte bara ett så enkelt svar. Det leder såklart till följdfrågor och kvalificeringar av svaret. Ja, tävlingarna bör vara intregrerade på samma sätt som hopptävlingarna man ser på TV när man inte orkar sträcka sig efter fjärrkontrollen (faktiskt så brukar det vara enda anledningen, därav okunskap och gissningar). Men det innebär inte att man inte ska ha tävlingar som är öppna bara för kvinnor eller liknande, just nu.

Jag tänker på vad man hör om bodybuilding, där det finns "amatör"-tävlingar som i praktiken betyder "utan steroider". Jag vet inte om det stämmer, men som innan så är det viktiga hur vi kan ta ryktet och använda det för att belysa spel. En segmentering baserad på möjligheter som man själv tar ställning till skulle innebära att de tjejer som sköter sin skolgång, kommer i tid till sina arbeten, har andra planer än att satsa allt på e-sport-proffskarriär får tävla mot killar som sköter sin skolgång, kommer i tid till sina arbeten, har andra planer än att satsa allt på e-sport-proffskarriär. Eftersom många som tar sig fram till proffskarriär verkar ha satsat allt på ett kort och några såklart satsar allt på ett kort utan att få en karriär så är likheten med steroider tydlig - de som tävlar på högsta nivå har ägnat sig åt självdestruktivt beteende för att komma dit.

Varför förespråkar jag då inte bara att man ska försöka ha turneringar för folk med annan heltidssysselsättning än sitt spelande för att få olika nivåer med samma chanser? Förebilder. Jag spelade ungdomsbasket på 90-talet. När vi valde nummer till träningslinnena ville de som spelade guard ha 23, de som spelade center 32. Jordan eller Shaq, vem ville man vara? De som hade bollkänsla och talang ville vara som Jordan - de som var fysiskt stora och kraftfulla ville vara som Shaq. Vi behöver arenor för att få fram tjejer som inspirerar fler tjejer att spela spel - fler tjejer är fler spelare och fler spelare är en bra sak.

Hjältinnan som inspirerar efterträderskan som i sin tur gör en Annika Sörenstam och spelar i icke-dam-tävling (herrtävling - men ingen regel säger att tjejer inte får spela) men eftersom det inte krävs extra muskelmassa för att slå långt i spel så visar hon att tjejer nu nått fram till punkten där de tävlar på lika villkor. Och tjejtävlingarna avvecklas eftersom intresset försvinner när alla de bästa tjejerna börjar spela i allmänna tävlingar. Så ser jag framtiden. Det viktiga är att inte bygga ett ghetto eller tänka att tjejer behöver tävla för sig eftersom de inte kan bli lika bra som killar - utan tänka att vi behöver fler spelare och fler intressanta tävlingar för att få spel att växa som tävlingsidrott.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar