Sidor

It is the duty of every generation to destroy our fathers. What scraps we keep for sentimental reasons will be their legacy.

onsdag 11 september 2013

Ett case _för_ tuttrustningar.

Nu när jag tjatat en massa om tjejer i spel och varför folk som bara tycker spel är underhållning ska hålla käften och äta sina Doritos så är det dags att alienera andra halvan av publiken. Dags att försvara att man ibland SKA ha tuttrustningar, även fast de är farliga för bröstbenet och något mer tunnliknande skulle passa bättre i historiskt korrekt fiktion.

Ta det här exemplet, Yara Asha Greyjoy från HBOs Game of Thrones, som inte fick supermycket karaktärisering i tv-serien men vars karaktär kommer fram genom show-don't tell.

Det viktiga här är inte huruvida rustningen med, inte bara bröst utan nakna bröst inhamrade i plåten sexualiserar Asha, det gör den. Det viktiga är istället att läsa varför Asha skulle välja att ha en bröstplåt med bröstvårtor på ("As useless as nipples on a breastplate" används som uttryck i böckerna). Varför går hon runt och visar upp att under hennes bröstplåt finns det bröst, den sorten som barn suger mjölk från? För att hon:

  1. Avsiktligt sexualiserar sig, könsbestämmer sig och "klär av sig" eftersom hon förekommer hellre än förekommas. Hon är Krakens dotter trots allt, hon tar ingen skit men genom att påminna folk om att hon också är kvinna så kan ingen säga att hon försöker vara man eller klä av henne med blicken (det har hon redan gjort). Hon säger med sitt val av rustning: "Ja, det finns tuttar här under. Du kan sluta stirra nu." Samtidigt visar hon att hon inte är någon saltfru att plocka med sig från plundring utan en ironborn och måste förtjänas.
  2. Skapar en symbol för de två motsägelsefulla tankar som man måste hålla i huvudet när hon dyker upp i denna världen. Hon är både kvinna och krigare. Sköldmöerna från bortom muren är det närmaste, även om de tycks vara en aning tredjekönade. Brienne har valt bort sin kvinnlighet för att vara krigare. Cersei önskar att hon var krigare men ingår i ett tvillingpar där den ena är kvinna och den andra krigare (och hon använder all "kvinnlig list" man bara kan). Men Asha är båda delar samtidigt, fullt ut. Hon utmanar med tanken att hon kanske kunde kläcka ur sig en unge, amma ett par månader och sen följa med på nästa plundringståg.
Notera dock att det här kräver att kulturen inte har kvinnliga krigare som en normal sak och passar betydligt bättre för en paradrustning än bruksskydd. Men några exempel som jag kan komma på på rak arm på varför en större grupp kvinnor skulle ha den här typen av rustning:
  • I en värld med magiska rustningar skulle en grupp kvinnliga krigare som hämtar sin styrka från någon typ av gudinna (paladiner?) kunna öka den magiska effekten genom kvinnliga former på rustningen. Bruksfunktionen löses genom att det är magin som är viktigast, formen bara underlättar magin. Potentiella tillägg är en gravidbula och en grupp manliga krigare som också formar sina rustningar för att hylla gudinnan.
  • Vid hovintriger och tornerspel skulle bruksfunktionen kunna vara oviktig eftersom det bara rör sig om ceremoniella rustningar eller karaktärer som ingen faktiskt anfaller på riktigt (alla gör läggmatcher för prinsessan). Det kan röra sig om en kultur som har en legendarisk kvinnlig krigare i sina historier och rustningen är mer som en grekisk teatermask än något som ska ta emot svärdshugg.
  • Någon slags specialtrupper vars roll inte är strid utan något annat, socialt eller psykologiskt. Kanske är det ambassadören som sänds över för att ge villkoren för fred som har en kvinnlig livvakt som ett tecken på sin diplomatiska status. Kanske är det gruppen båskyttar som avlossar en första salva på långt håll för att signalera att villkoren inte godtogs och det kommer bli strid som är kvinnor som en förolämpning mot fienden ("Vi skickar våra kvinnor i strid mot er, så svaga är ni"). I båda fallen är rustningen gissningsvis tydlig, förmodligen tunn och lätt, eventuellt i någon polerad metall för att synas i morgonsolen.
I alla fall så är det inte en metall-BH, det hör hemma i Slave Girl Leia-världen och inte i någon slags strid. Det är inte en rustning tänkt att skydda en kvinna byggd som en karl i oversizat knivslagsmål med kobolder. Det måste finnas någon ytterligare orsak och effekt som måste underbyggas med kultur, tradition och resten av berättelsen - inte som en förklaring till varför man använde sig av lathet i val av estetik.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar