Sidor

It is the duty of every generation to destroy our fathers. What scraps we keep for sentimental reasons will be their legacy.

onsdag 20 november 2013

Behöver vi ett nytt uttryck för "man" ?

Jag funderade lite, efter att ha reflekterat över ett skämt i Svensk Humors avsnitt om jämställdhet och senaste TvW, om det inte saknas ett ord i diskussionen om kön. Det jag tänker på är ett ord för en manlig person, som definierar sig själv som manlig, efter reflektion. Eller en person som andra uppfattar som manlig, efter reflektion.
En man-men-inte-default. För om vi har ett ord för defintivt man och ett ord för antaget manlig så kan vi se skillnaden mellan när någon är man och när någon är man-tills-motsatsen-bevisats. Då kan vi se skillnaden mellan han på forumet och han (tror jag iaf) på forumet. Den senare vet jag inte, men tänker på som en han eftersom vi tränas att defaulta till det.
Visst kan ett utbrett användande av "hen" leda till att "han" tappar betydelsen "antaget han" och därmed bara har kvar "bekräftat han", men den stora massan som behöver fler termer för att förstå att det finns ett kontinuum av kön och av klarhet kommer inte lägga sig till med termen de behöver för att förstå varför de ska lägga sig till med termen.
Om A talar om han och hon, där hon är kvinnor och han är allt annat, medan B talar om han och hen och hon, där de två ytterpunkterna är bekräftade och mitten är okänd, då kommer det för A låta som A och B talar om samma sak när de använder samma term, eftersom A vet att den B kallar han är en han. Vet betyder här dock "antar", vilket ofta är samma sak.

Kanske är det också en term som skulle ge de som faktiskt är cis-män och hetero, men som faktiskt reflekterat över att de är en grupp bland andra och inte har en gudagiven plats som Master Mold varfrån alla andra är repaints, ett ord.
Ett womyn för de män som inte tar saker för givet. Och som är trötta på att vara i samma grupp som fnöskehögarna på Internet.

3 kommentarer:

  1. Halken, du skriver på tok för rimligt och nyansera. En annan får ju inget att obönhörligen hysteriskt att rasa över.

    SvaraRadera
  2. Okej. Ska försöka vara lite mer korkad och hysterisk.

    SvaraRadera
  3. Du fick iaf en konstig, felstavad och tramsig kommentar. SD 2014 !!!!!!!1111½½ Du har feeeeeeeel. ööööööööh. höhöhöhö

    SvaraRadera