tisdag 10 december 2013

Är Musikhjälpen en god kraft, egentligen?

Alltså, välgörenhet är ju bra och så... Men jag blir lite äcklad av hur mycket självpromotion och ren tävlingsinstinkt som Musikhjälpen handlar om. Särskilt när det tycks som ändamålet för året väljs mer för att få ett intressant ramverk för att skapa lyssnar/tittar-siffror än baserat på behov och effekt.

Inte så att jag är emot att man hjälper andra människor, men om man mest supportar sitt fotbollslag eller politiska ungdomsförbund, eller köper en cool upplevelse, så försvinner aspekten där det faktiskt är så att den som har också har en moralisk plikt att hjälpa den som inte har.

Det är väl lite den typiska december-effekten också, spendera alla dina pengar på julklappar som ingen vill ha och resten på att visa att du är en god människa trots allt, så du kan skita i orättvisorna resten av året.

Är det verkligen altruism att delta i ett massivt jippo, eller är Musikhjälpen egentligen ett stort firande av att vi tack vare imperialistisk historia och ren tur lever i den delen av världen som kan köpa gympadojjor tillverkade av barnslavar istället för att barnslava med att bygga gympadojjor?