Sidor

It is the duty of every generation to destroy our fathers. What scraps we keep for sentimental reasons will be their legacy.

onsdag 22 januari 2014

American: The Bill Hicks Story

Dokumentärer om kändisar brukar tendera att bli "talking heads" och upprepningar av Super 8-klipp, eftersom man vill gå bakom kameran men också vill visa något visuellt för publiken. Det leder i musikerfallet ofta till det av mig så hatade "gubbe med instrument spelar en slinga"-klippet.
Om man har med en skådespelare att göra kan man ofta hitta intressanta klipp, som provfilmningar, amatörfilmer från barndomen, osv. Men om det är en komiker? Och en som inte gjorde en specialare om året? Och dog precis när han var på väg att slå igenom som hårdast?

Genom att klippa och klistra i stillbilder som visuellt element till ljudinspelningar lyckas filmmakarna skapa liv i filmen utan att behöva återanvända samma klipp om och om igen, eller använda VH1-estetiken att visa folk som pratar hela tiden. Trots det så återanvänds klipp från de mest kända videokällorna en hel del. Men eftersom så mycket intervjumaterial med familj och vänner läggs till det materialet så rekontextualiseras det något.

Men ingenting revolutionärt och världsomvälvande kommer fram, man förstår varför Bill Hicks var Bill Hicks, men han är samma Bill Hicks som innan. Den som gillade honom innan får sin hjältesaga om hur han tillträdde tronen som komikernas komiker, den som inte gillade honom innan kommer inte göra det efter att ha sett den här filmen heller.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar