Sidor

It is the duty of every generation to destroy our fathers. What scraps we keep for sentimental reasons will be their legacy.

onsdag 29 januari 2014

Hobbit: Smaugs ödemark

Det var ett tag tal om att sträcka ut Bilbo till två filmer, innan de kom på att tre skulle betyda ÄNNU MER BILJETTINTÄKTER!
Det borde de ha gjort.

För att vara lite mer utförlig, trots att det inte behövs eftersom jag är typ sist i världen på den här bollen, så är det verkligen bara en transportsträcka. Första filmen hade plockat ut ett snitt som har mycket dramatik och slutar med en viktig vändning i historien. Den här är bara första halvan av andra delen.

Massa nya och nygamla karaktärer kommer in, får lite relationsdramatik, en fightscen, sen vidare. Själva slutet på äventyret kommer närmar sig och Bilbo ska fixa biffen. Han misslyckas. Så precis innan stora slutstriden så kommer eftertexterna.

Nästa film kommer alltså vara vad? En enda lång krigsscen? Förmodligen kommer 2 och 3 att flöda bra in i varandra, men del två har inget riktigt slut. Jag får intrycket att man försökt skapa en ny Empire, där allt ser mörkt ut på slutet och därmed blir vändningen i del tre bättre. Men det lyckas inte.

Vad skulle man gjort? Kanske istället göra mer som Ringen-böckerna (som filmerna inte gjorde) och dela upp saker efter geografi/tema istället för kronologiskt. Om tvåan hade berättat bara delar av historien och slutat med en synbar deus ex machina, men trean sedan flashat tillbaka och visat hur den oväntade räddningen kom på plats för att sedan gå vidare till huvudsaken så kunde man kanske räddat tvåan som egen berättelse och inte bara som transportsträcka till nästa film.

Jag är inte en av de som tycker att man måste filma av bokstäverna i boken för att vara true, men jag fick starkt känslan av att mycket av denna film beror på beslut från kostymkillar på kontoret och inte på konstnärliga val för bästa möjliga återberättande av Bilbo.

Till exempel att göra en trilogi och inte en duologi, because $$$!


Finns säkert i ett Happy Meal nära dig.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar