Sidor

It is the duty of every generation to destroy our fathers. What scraps we keep for sentimental reasons will be their legacy.

fredag 31 januari 2014

Paperblanks anteckningsböcker

Jag vet inte om jag kan bedöma om Paperblanks anteckningsböcker är bra. Det är liksom inte viktigt att de har tjockt papper eller håller ihop bra, fast det gör de. Det viktiga är hur äckligt vackra de är. De håller upp texten som skrivs i dem som viktig. Man vill inte klottra vad som helst i en så fin bok. Och de för tjänar liksom en bra penna.

Eftersom jag är så nördigt förälskad så kan jag inte riktigt komma med någon bedömning som är värd något för någon annan, utan bara försöka beskriva känslan av att skriva i en bok som känns lyxig och elegant. Hur tanken väger orden innan pennan får sätta dem till papperet. Att man känner kopplingen från dagens massmarket-pocketar och elektroniska anteckningsplattor tillbaka till vaxtavlor och diagram i sanden.

Vi glömmer ofta hur extremt stor makt ord och text har, hur en namnteckning kan binda oss till saker talade ord inte kan eller hur idéer kan färdas över tid och rum på bara ett ark. Det vi väljer att kopiera sätter vi värde på och det vi inte kopierar förklarar vi värdelöst, det är lätt att glömma vilken makt kopiering har haft i denna tid av enkel perfekt duplicering.

Det finns något hos en vacker anteckningsbok, som Paperblanks, och en bra penna som gör att jag känner att mitt skrivande är en magisk handling. Hur jag med min fantasi och några tecken jag tränat min hand att reproducera tack vare de här verktygen kan skapa en hel värld på bara bara sex dagar - a god am I. Den fysiska artefakten ger i den digitala tidsåldern något ett högre värde, och inget förtjänar mer värde än det skrivna ordet.

Finns i bokhandeln och på internet, bl.a. hos Bokus.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar