Sidor

It is the duty of every generation to destroy our fathers. What scraps we keep for sentimental reasons will be their legacy.

måndag 20 januari 2014

The Wolf of Wall Street

Wolf of Wall Street har kritiserats för att glorifiera ekonomisk brottslighet och dekadens, och för att inte de tydligt onda protagonisterna straffas tillräckligt. Men det är "Based on a true story"...

Brott lönar sig inte, filmer om gangsters och kriminella slutar alltid blodigt eller i fängelse. Ibland så får huvudpersonen eller någon bifigur en chans att rehabilitera sig och hitta lyckan i ett tråkigt svenssonliv i någon förort. Men ekonomisk brottslighet och förkastande av all etik i affärsvärlden lönar sig. Det får vi läsa om dagligen i nyheterna. Så varför skulle en film porträttera saker annorlunda? Ska man verkligen vara upprörd på filmen, eller är det så att man bör vara upprörd på den verklighet som avbildas?

Vad är det som gör att en avfilmning av en flerårig spritfest på börshandlarkontor med en aktivt och medvetet amoralisk, till och med anti-moralisk, huvudperson så lockande? Är det att djävulens avtal alltid lockar lite grann? Sälj din själ och bli allsmäktig...

Jag vet inte vad som gör det, men det är underhållande att se en galning snorta högar med kokain och håna poliserna som jagar honom. Det är underhållande att se honom falla från höga höjder. Och det är något poetiskt med att Scorsese, som avbildat uppenbart kriminella gäng så mycket, tar sig an den juridisk/moraliska gråzon som är Wall Street. Där organiserad brottslighet är skavsåret vi gör allt för att bli av med så är ekonomisk tillväxt till varje pris den ansiktsböld vi utropat till kung. Men de är båda skador på samhällets integritet.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar