Sidor

It is the duty of every generation to destroy our fathers. What scraps we keep for sentimental reasons will be their legacy.

onsdag 1 januari 2014

Time of the doctor

Jubileumsavsnittet var väl inte någon superhit, egentligen. Det saknades något man inte kan sätta fingret på. Men så var det kanske egentligen lite av en mellansträcka till julavsnittet, som också är ett jubileum i sig. Det är ju avsnitt nummer 800 totalt sett. Det är passande att ett avsnitt som kommer i slutet av jubileumsåret och som ett jämnt och fint nummer i ordningen också är ett bokslut över det som varit. En helt ny start med en helt ny omgång regenereringar lovar 50 år och 800 avsnitt till.

Och nog är det stort. Episkt. Alla skurkar kommer tillbaka. Handlingen utspelar sig över 300 år (har inte Matt Smith varit doktor lika länge som första vid det här laget?) genom lite magiskt tidshoppande. Det teasas att man ska få veta Doktorns namn, om någon faktiskt frågan i ett sanningsfält så borde han välans ha sagt det? Men det som hänger kvar är att alla dessa svar på frågor är frågor som ingen ställt. Ingen vill veta vad doktorn heter egentligen, ingen vill veta hur det funkar med hans 13 inkarnationer, sanningen bakom hur "The Silence" kom till är det ingen som legat sömnlös över.

Därför känns det mest som det behövdes mysterium som kunde få ett svar, men alla bra mysterium var redan lösta i och med War Doctor i jubileumsavsnittet. Så det behövs krånglas till räkningen för att få till ett problem med antalet inkarnationer, som sedan kan lösas. Och eftersom det är löst en timme senare hinner det inte skapa den spänning som behövs.

Kanske hade det tjänat på att sändas som en serial, som de klassiska avsnitten. Med en vecka eller två mellan problemets introduktion och dess upplösning skulle det hinna sjunka in att det finns ett problem som behöver en lösning och "hur"-frågan kunde få gro lite. För "om"-frågan är ju redan besvarad, eftersom vi vet att det kommer en ny doktor.

Överlag, ett trevlig avsnitt, ett passande avslut på en period. Men jag blev mer sugen på att se nästa doktor in action än sentimental över den vi förlorat.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar