måndag 6 januari 2014

With great power: the Stan Lee story

Stan "The man" Lee. Superhjälteseriernas stora namn. Mannen som ger serieskaparen från förr ett ansikte (i den obligatoriska cameon i varje Marvel-film).

En dokumentär om Stan Lee kunde vara en dokumentär om seriernas silverålder, då gamla koncept återföddes i nya skepnader och superhjältar inspirerades av superhjälteserier i superhjälteserierna. Eller om framväxten av Marvel Comics som den starka utmanaren som gick om jätten i branschen och började berätta mer komplexa historier i ett döende medium, som ändrade historien om de moderna gudasagorna för alltid. Men det är inte den här filmen.

Visserligen så finns det en hel del historisk information och avstickare för att berätta om händelser i serievärlden. Men kronologin är lite knasig och berättelsen om vad som händer i världen runt Stan Lee är präglad av hur den påverkade Stan Lee. Det här är ett personporträtt, helt enkelt. Det är mycket tid spenderad med mannen själv, det är mycket tid med hans fru (men de är så öppna att jag lätt kunde tänkt mig att se mer av deras intervjuer).

Och det är ett porträtt av en man som är ödmjuk när han står på toppen. Det kan vara så att allt är en fiktion från en stark historieberättare, men den Stan Lee som filmen visar upp är en väldigt genuin person. Någon som har en barnslig entusiasm för livet och fortfarande är förvånad över att folk vill läsa om de här trikågubbarna som han drömt ihop. En man som är naiv nog att bli utnyttjad av mindre nogräknade individer men stark nog att inte ge upp. Och en man som har haft sina motgångar, men hellre pratar om det roliga.

Jag tror det finns mer nyanserade porträtt kvar att måla av Stan Lee, men ibland så vill man bara se en av sina hjältar tecknad med gloria och allt.