Sidor

It is the duty of every generation to destroy our fathers. What scraps we keep for sentimental reasons will be their legacy.

torsdag 13 februari 2014

Senaste kapitlet i King-sagan...

Jag läste den här sidan, och kände "det här är vidrigt".

Men inte av samma orsak som de flesta andra. Jag tittade runt lite och läste vad som stod där en gång till, för något gnagde. Då gick det upp för mig, det som står där:
"Jag stal den här idén före King, för min mor tyckte om sådana här spel. Nu har de köpt en av de jag stal den ifrån eftersom jag tyckte de skulle betala mig för jag var före."
Jag känner verkligen avsmak för hur någon använder sin döda mor för att försöka skaka fram sympati och få med sig folkopinionen, när försöket att utnyttja trademarksystemet för att sno åt sig Candy-märket eller King-pengar misslyckades. Candyswipe var inte först, så mycket står i texten. Det var inte King som gick till Runsome, det var Runsome som sa de var före King. Och då sa King: Okej. Vi  var inte först. Här har vi någon som var före dig, som vi hellre ger pengar till än dig. Hej då.
Ta smällen, rulla med den, koda ett nytt spel om du har några originella idéer. Gråt inte ut på internet för att du misslyckades med att patenttrolla.

Jag köper att systemet är helt ankeborgtrasigt. Jag köper att den som har mest pengar kommer köpa loss märken och ingen kommer kunna iterera på deras produkter trots att deras produkt är en iteration på det som kommit tidigare. Jag vill ha en reform och en massa förändring.

Men jag lärde mig redan på lågstadiet en sak: Den som sig i leken ger, får leken tåla.

Den som anklagar någon annan för att ha stulit en idé, ska ha kommit på den själv - inte stulit den först.Och, för att King ska sägas ta mat ut någon barns mun... Då måste det vara så att utan Candy Crush skulle Candyswipe ha blivit succé. Men om det nu är glada färger och ordet "Sweet!" som gör att folk spelar så borde de ju spelat Candyswipe. Varför inte bara nöja sig med att ha ett ganska säkert spel, som en liten skara kommer ladda ner när de ser reklamen för Crush Saga på TV?

Jag är helt övertygad om att antalet nedladdningar av Candyswiper inte har lidit skada av existensen av Candy Crush Saga, det enda som händer är att Swiper får en massa gratisreklam och goodwill, så folk kommer punga upp sina $2.99 i support. Och vips så kom det nya försäljningar som inte hade kommit annars.

För mig krävs det mer bevis innan jag tror att Runsome Inc. lidit skada på att King kopierat samma idé som dem och lagt sin marknadsföringsbudget bakom Crush Saga.
För inget av de här företagen sysslar med att göra bra spel, de sysslar med att göra okej spel och sen marknadsföra helvetet ur dem. Till exempel genom att göra sig till David mot Kings Goliat och gråta ut offentligt.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar